Отзиви

Внезапни улици, български роман, Иванка Могилска, съвременна българска проза, съвременни български романи
снимка: Мая Любенова

 

📍„Не мога да се сетя за някой друг, способен да измисли такава пресечна точка на живи, трептящи истории, каквато разкри пред мен „Внезапни улици“. Макар видяла бял свят в самия край на отминаващата година, книгата се превърна в личния ми фаворит за 2013, а без съмнение за нея ще се говори много и през следващата година.“ Прочетете цялото ревю в блог „Библиотеката“.

📍„Само чаят утолява жаждата, само билките, които разказват приказки с аромата си. Изпий си чая и ще ти разкажа приказка.”
Това е най-точното начало за една приятна разходка по непознати и разпознати, изненадващи с пълнотата на ескиза си улици и места по света. Едно незабравимо пътуване сред фотографии, скици, музика и списване на човешки съдби, в което „Хората са като улици – пресичат се и после се разделят”. Напомня ми стар черно-бял филм - потапяш се в носталгия по минали времена, но внезапно се стряскаш от шума на фотоапарат, от който излизат снимки като в Google Maps Satellite." , Мира Балдаранова

📍 „След първите 20 страници книгата те държи на тръни през цялото време, не те оставя да си легнеш, ами настоява да продължаваш да четеш, за да видиш кой какъв е и кога с кого ще се срещне, и с чия съдба ще преплете своята." Прочетете още отзиви в сайта на издателство „Жанет-45“.

📍„И все пак този измислен, невъзможен (а дали е толкова невъзможен?!) град още ме преследва вече две седмици след прочита на книгата – а това е доказателство, че Могилска все пак е оставила бразда в мен. Може да не съм се впечатлил от това, което вероятно повечето читатели ще видят – оцеляването на две невъзможни любови, разделени от времето и пространството, – но си открих своето нещо сред текста: този град, който започвам и аз да мечтая воглаве с нея.“ Прочетете цялото ревю в Книголандия.

📍„Историята сама те води, въпреки многото въпроси, които задава в процеса на четене. Описаните събития се нареждат като по петолиние, следващи неравноделните схеми на джаза, от които накрая музиката триумфира. Стилът рисува с геометрични форми и перспективи,... с пръсти, изцапани с графит и те потапя далеч отвъд смисъла на отделните думи. Така, неусетно се превръщаш в част от историята, в поредната сюжетна линия, която търси естествената си развръзка в срещата на героите. Романът, макар и писан в делници, пресъздава съдбите на героите и въобще усещането за живота в цялото му тържествено празнично-делнично единение.“ Прочетете целия отзив на Нако Цветкашки в сайта на издателство "Жанет-45".

📍„В крайна сметка това, което ми допадна най-много в цялата творба, беше представянето на въображението като спасителен пояс за човека. Героите, които не могат да постигнат щастие по една или друга причина, поради една или друга липса, впрягат творческите си сили и създават цели светове като утеха – от Маргарита, вплитаща мечтите си за любимия си музикант в сценария си, до Райнхард, който решава да построи свой собствен град, в който да продължава да търси безуспешно своята Матилда.“ Прочетете целия отзив в сайта "Аз чета".

Вижте рейтинги и ревюта на книгата в Goodreads

👉 Поръчайте романа от сайта на издателство „Жанет 45”.  
👉 Прочетете го като електронна книга в Storytel. 

Leave a Reply